aktualności/nowe produkty/Food Service Chefs’ Competition

Food Service Chefs’ Competition

Konkursy kulinarne kojarzą się coraz częściej z kuchnią molekularną i daniami powstałymi na bazie wielu wymyślnych składników. Kucharze prześcigają się w opracowywaniu egzotycznych przepisów, które serwują w swoich restauracjach. Ale czy dzięki pogoni za egzotyką nie zapominamy o własnej tradycji kulinarnej? Dla kucharza prawdziwym wyzwaniem powinno być zmiana tego, co jemy na co dzień, w niepowtarzalne przeżycie kulinarne.

Dlatego właśnie w konkursie Norge & Food Service Competition najlepsi młodzi kucharze Polski walczyli o palmę pierwszeństwa w przygotowaniu dań z tradycyjnie polskiego produktu, jakim jest śledź. Jak przyznają organizatorzy, ”śledź wbrew pozorom to najbardziej kontrowersyjna ryba. Postrzegany jest jako rdzennie polski, a w prawie 100% jesteśmy uzależnieni od importu. Każdy kucharz chwali się własnym przepisem na danie ze śledzia, a serwuje go coraz rzadziej i coraz mniej kreatywnie… Czas to zmienić!”

Konkurs wygrał Adam Leszczyński, drugie i trzecie miejsce zajęli Dariusz Mikołajczak i Arkadiusz Kruszik. Zwycięskim menu okazał się „Śledź w zielonym akcencie” jako przystawka oraz "Norweski Śledź w asyście polskich produktów" w roli głównego bohatera.

upload/norge_food-service-competition.jpg